Het hart is een orgaan dat hoofdzakelijk uit spierweefsel bestaat. Het hart werkt als een pomp om het bloed rond te sturen naar de longen en alle andere delen van het lichaam. Het bloed bevoorraadt ons lichaam met de nodige voedingsstoffen en neemt afvalstoffen mee.
Over ons hart
Het hart pompt bij elke hartslag ongeveer 70 ml bloed in de grote bloedvaten aan een gemiddeld ritme van 70 slagen per minuut.
Als we een eenvoudige berekening maken zien we dat ons hart tot heel wat in staat is:
- 70 ml/slag x 70 slagen/minuut = 4900 ml/minuut = bijna 5 liter/minuut!
- 5 l/min x 60 minuten = 300 liter per uur
- 300 l/u x 24 uur = 7200 liter per dag
De hartholten
Het hart bestaat uit twee helften: een linker- en een rechterharthelft. Elke helft is nog eens verdeeld in twee helften: een bovenste deel (de voorkamer of atrium) en een onderste deel (de kamer of ventrikel). Het hart bestaat dus uit vier delen die hol zijn.
Het rechter hartgedeelte verzamelt het bloed dat terugkomt van het lichaam via de grote holle aders. Het aangevoerde bloed is het ‘gebruikt’ (zuurstofarm) bloed. Dit zuurstofarme bloed wordt via de rechtervoorkamer en de rechterkamer in de longslagader gepompt om in de longen te worden voorzien van zuurstof.
Via de longcirculatie bereikt het zuurstofrijke bloed de linkerharthelft, van waaruit het ‘verse’ (zuurstofrijke) bloed in de levensslagader (aorta) wordt gepompt. Daarna circuleert het bloed door een netwerk van slagaders om ons lichaam van de nodige zuurstof te voorzien.
De hartkleppen
De hartkleppen kan u vergelijken met ‘deurtjes‘ die automatisch openen en sluiten. Er zijn kleppen tussen de voorkamers en de kamers. Dit zijn de mitralisklep en de tricuspidalisklep. Er bevinden zich ook 2 kleppen ter hoogte van de overgang tussen de kamers en de grote bloedvaten (aorta en longslagader), namelijk de aortaklep en de pulmonalisklep. De vier kleppen kunnen enkel in één richting openen. Als gevolg hiervan kan het bloed, wat het hart binnenstroomt en er terug wordt uitgepompt, slechts in één richting stromen (unidirectioneel).
De bloedvoorziening van het hart
Zoals elk ander orgaan heeft ook het hart zuurstofrijk bloed nodig om te functioneren. De slagaders die voor de bloedvoorziening van het hart zorgen worden de kransslagaders of coronairen genoemd.
Er zijn twee kransslagaders:
- de rechterkransslagader die één grote tak heeft, de RCA (kort voor right coronary artery)
- de linkerkransslagader die twee grote takken heeft, de LAD (kort voor left anterior descending) en de circumflex