Voor de operatie
Op de preoperatieve raadpleging bij de chirurg wordt er met u een richtweek afgesproken voor de operatie. Ongeveer een tweetal weken voor de ingreep zal u door onze dienst gecontacteerd worden met de definitieve operatiedatum en het uur van opname.
Het tijdstip van de operatie kan wijzigen omwille van eventuele spoedoperaties die er onverwacht tussen komen op de planning.
Dit hangt af van het afgesproken opname-uur.
Indien u ’s avonds opgenomen wordt om 18u00, zal de operatie de dag nadien plaatsvinden. U hoeft dus niet nuchter te zijn bij het aanmelden in het ziekenhuis en kan thuis nog een maaltijd nuttigen.
Indien u in de ochtend om 8u00 wordt opgenomen, zal de operatie dezelfde dag nog doorgaan en dient u wel nuchter te zijn bij opname. Dit betekent concreet dat u niets meer mag eten of drinken vanaf middernacht.
Indien mogelijk kan u de borstkas, benen en liezen al ontharen doormiddel van een trimmer. Scheren met een scheermesje of ontharingscrème is niet toegelaten. Deze uitleg ontvangt u tijdens de preoperatieve verpleegkundige raadpleging op de afdeling B6.
Indien u onderzocht werd in een ander ziekenhuis dan het Virga Jessa ziekenhuis, is het handig om alle beschikbare resultaten van relevante onderzoeken mee te brengen naar de consultatie.
Neem een lijst van uw huidige medicatie mee, deze ontvangt u op de preoperatieve verpleegkundige raadpleging.
U kan al nadenken of er ondersteuning en/of opvang nodig is na uw operatie, zodat u alle nodige stappen op voorhand kan ondernemen. U kan dit eveneens bespreken op de preoperatieve verpleegkundige raadpleging.
We overlopen uw medicatie tijdens de preoperatieve raadpleging op de afdeling B6. Men zal hier een lijst voor u afdrukken met alle nodige uitleg omtrent het stoppen van bepaalde medicatie.
Normalerwijze mag u enkel Asaflow® en Cardioasperine® verder blijven nemen tot de dag voor de ingreep.
Alle andere bloedverdunning zoals Clopidogrel®, Plavix ®, Marcoumar®, Sintrom® , alle NOAC’s zoals Eliquis®ֽ, Brilique®, Lixiana®, Xarelto®, dient u 5 dagen voor de ingreep te stoppen.
Indien er tussen het moment van de raadpleging en de operatie zelf nog wijzigingen van medicatie gebeuren, dient u dit aan ons door te geven. U vermeld dit best meteen wanneer u opgebeld wordt door iemand van onze dienst om de definitieve operatiedatum door te geven.
U voorziet best comfortabele kledij voor een vijftal dagen, toiletgerief, schoeisel, thuismedicatie voor 1 dag, leesgerief, … . Waardevolle spullen laat u best thuis of geeft u terug mee aan de familie. Indien nodig zijn er ook afsluitbare kastjes voorzien op de afdeling voor eventueel een gsm, tablet, laptop,…
We raden u aan om op de afdeling best zo weinig mogelijk uit te pakken voor de operatie. Soms kan het echter gebeuren dat we uw kamer moeten opruimen voor een andere patiënt. Uiteraard worden uw spullen dan veilig in een locker bewaard tot na de ingreep.
Uw familie mag u begeleiden tot op de afdeling (B6) bij opname. Zij mogen aanwezig zijn op de kamer tot het einde van het bezoekuur (20u00).
Helaas is dit niet mogelijk, ook niet op een éénpersoonskamer.
Indien de afstand van woonplaats tot het ziekenhuis te ver is, kan uw familie in een hotel in de buurt verblijven gedurende uw opname. Mocht u hieromtrent meer informatie wensen, aarzel dan zeker niet om ons hierover aan te spreken.
Tijdens de operatie
Afhankelijk van het type operatie en de benodigde materialen wordt het operatieschema opgemaakt. Het vooropgestelde uur wordt u de dag voordien meegedeeld. Let op dat dit een richtuur is en steeds onder voorbehoud van onverwachte wijzigen. U dient er rekening mee te houden dat er door urgente ingrepen altijd wijzigingen kunnen plaatsvinden.
De operatie gebeurt onder volledige narcose. De anesthesist bespreekt de dag voordien met u de narcose. U kan dan eventuele opmerkingen aanbrengen. U zal meestal enkele uren na de ingreep ontwaken op de dienst intensieve zorgen.
Na de ingreep belt de hartchirurg één contactpersoon op om het verloop van de operatie te bespreken. Nadien kan de familie de patiënt bezoeken op de dienst intensieve zorgen. Zowel de dienst intensieve zorgen als de dienst Cardiothoracale Heelkunde zijn dag en nacht telefonisch bereikbaar voor inlichtingen.
Na de operatie
Op de afdeling intensieve zorgen is het bezoekuur van 14u30 tot 15u15 en van 19u00 tot 19u45.
Op de afdeling B6 is het bezoekuur van 16u00 tot 20u00 met een maximum van 4 bezoekers per dag.
De beademing wordt gestopt zodra u wakker wordt (normaliter enkele uren na de ingreep). Het buisje in de keel wordt dan ook verwijderd. U merkt hier meestal niets van. Het wordt over het algemeen niet als storend ervaren.
Indien u voldoende wakker en fit bent na de narcose, kan u terug beginnen met drinken en lichte voeding. Vaak kan de eerste dag na de operatie al worden overgegaan tot normale voeding.
Zodra uw toestand voldoende gestabiliseerd is, kan u uit bed. Dit is vaak al de dag na de operatie. U wordt dan ondersteund door de verpleegkundigen en een kinesitherapeut.
De dag na de operatie wordt er meestal al gestart met kinesitherapie indien uw toestand dit toelaat. Dit omvat wandelen, fietsen of trappen doen. Het doel is om zo snel mogelijk het normale leven terug te kunnen hervatten.
Het ontslag varieert van het type operatie dat u heeft ondergaan. Wanneer de controleonderzoeken (bloedonderzoeken, longfoto, echografie van het hart en hartfilmpje) gunstig zijn en u zich goed voelt, kan het ontslag besproken worden. Dit ligt gemiddeld zo een 3 à 5 dagen na de operatie.
De zaalarts is dagelijks aanwezig tussen 09u00 en 16u00. Binnen dit tijdsbereik zijn zij dan ook bereikbaar voor telefonisch overleg of een gesprek op de afdeling B6.
Na ontslag
– Vermoeidheid,
– Kortademigheid voornamelijk na inspanningen,
– Verminderde eetlust, verstoring van smaak en geur en
– Gevoeligheid/doof gevoel van de wonden.
De klachten verminderen meestal na enkele weken tot enkele maanden.
Douchen kan al de dag tot enkele dagen na de ingreep indien uw toestand het toelaat. Vermijd tijdens het douchen een directe straal op de wonde en douche niet langer dan nodig. Het is noodzakelijk dat u de wonden goed droogt. Een ligbad moet vermeden worden tot alle hechtingen verwijderd en de wonden goed genezen zijn.
U mag na een hartingreep wettelijk een maand geen autorijden. Dit om verzekeringstechnische redenen. Tijdens de postoperatieve controle bij uw cardioloog, een viertal weken na de ingreep, zal de arts richtlijnen geven over het besturen van een voertuig.
Eenmaal thuis mag u uw dagelijkse activiteit hervatten. Er zijn geen beperkingen, maar zware inspanningen worden de eerste weken best vermeden. Wandelen en fietsen wordt aangeraden voor een snel herstel.
Let wel op met het heffen van zware voorwerpen.
Zodra u zich voldoende hersteld voelt.
14 dagen na de operatie mogen de hechtingen verwijderd worden door de huisarts of thuisverpleegkundige. De wonden mogen tot dan open blijven. Als deze mooi droog zijn, moeten ze niet afgedekt worden door een pleister.
Vochtverlies is heel normaal de eerste 3 tot 5 dagen na de operatie.