Opname in het ziekenhuis

Informatie bij opname

Bij de opname in het ziekenhuis zal u door de opnamedienst verwezen worden naar de verpleegafdeling. Daar zal een verpleegkundige zorg dragen voor uw opname en u de gewenste en nodige informatie geven.

Breng de vragenlijst die u heeft ontvangen (anamneseformulier) ingevuld mee, zo krijgen we snel een goed en volledig overzicht op uw lichamelijke toestand, en voorgeschiedenis. Denk na over belangrijke informatie en meld deze zeker! Denk aan allergieën, anti-stollende medicatie, diabetes,…

Medicatie

Breng een duidelijk overzicht mee van de medicatie die u thuis inneemt. Wij raden u aan de originele verpakking mee te brengen om misverstanden te voorkomen. Tijdens uw verblijf krijgt u medicatie van het ziekenhuis, vergeet dus uw medicatie niet terug mee te geven naar huis om fouten te voorkomen.

Kamerkeuze

Wij doen ons uiterste best om te voldoen aan uw voorkeur voor kamertype. Indien u een privékamer wenst maar die op het ogenblik van opname niet beschikbaar is, bestaat de mogelijkheid dat u in tussentijd op een tweepersoonskamer moet verblijven. Wij doen ons uiterste best om uw wensen te respecteren en verhuizen u naar een privékamer zodra dat mogelijk is.

Tijdstip van de ingreep

De avond van de opname krijgt u het tijdstip door waarop uw ingreep doorgaat. Dit is een richtuur. Elke patiënt en elke ingreep krijgt de tijd die hij verdient dus kan dit uur wijzigen. Ook dringende ingrepen kunnen het operatieprogramma beïnvloeden. Wij houden u tijdens uw verblijf zo goed mogelijk op de hoogte van het operatieprogramma. Aarzel niet om ons hierover aan te spreken.

Wat brengt u mee naar het ziekenhuis

Omdat er dagelijks nieuwe patiënten worden opgenomen of overgenomen van de dienst intensieve zorgen, kunnen wij u niet garanderen dat u na de operatie op dezelfde kamer zal verblijven als die van de dag van uw opname. Beperk daarom wat u meebrengt bij opname, zo vermijdt u nodeloos uit- en inpakken.

Breng bij opname enkel het volgende mee:

  • een pyjama wanneer u de dag voor de ingreep binnenkomt
  • toiletgerief
  • prothesen
  • uw bril
  • eventueel pantoffels

Wanneer u terug naar onze afdeling komt, worden u en uw familie tijdig verwittigd en kan u kledij laten meebrengen voor de resterende duur van uw verblijf.

Diefstalpreventie

Wij raden u aan zo weinig mogelijk waardevolle voorwerpen mee te brengen naar het ziekenhuis. Op uw kamer kan u wel waardevolle zaken opbergen achter slot. De sleutel kan u aan een verpleegkundige in bewaring geven wanneer u niet op de kamer bent.

Hulp na ontslag

Wees erop voorbereid dat u na de operatie een periode heeft waarin u misschien wat moeilijker voor uzelf kan zorgen. Denk hier alvast over na en bespreek dit met uw familie, huisarts of specialist. De sociale werker op de hospitalisatieafdeling helpt u vanaf dag 1 om een zo vlot mogelijke terugkeer te garanderen. Ook voor uw opname kan u contact opnemen met onze sociale werkers die u duidelijke informatie kunnen geven over mogelijke aanvullende ondersteuning thuis of in een herstelverblijf.

Onderzoeken

De onderzoeken die op de dag van opname nog zullen plaatsvinden, zetten we nog even voor u op een rij:

  • EKG (hartfilmpje)
  • RX-thorax (foto van de longen)
  • bloedname (u hoeft niet nuchter te zijn)
  • screening op MRSA (= de ‘ziekenhuisbacterie’)

Soms zijn er bijkomende onderzoeken nodig zoals:

  • doppler halsvaten (echografie)
  • urineonderzoek
  • sputumonderzoek (bij klepoperatie)
  • consultatie bij de neus- keel-oorarts (bij klepoperatie)
  • consultatie bij de tandarts (bij klepoperatie)
  • longfunctieonderzoek

Sommige onderzoeken kunnen reeds ambulant gebeurd zijn. Breng altijd de resultaten mee bij opname.

Tijdens de dag van opname komen ook de kinesist, de chirurg en de anesthesist bij u langs. Dit geeft u de mogelijkheid om bijkomende vragen te stellen. Mogen wij u daarom vragen dat u de dag van opname op de kamer blijft of meldt wanneer u de kamer wil verlaten.

Wanneer u denkt die avond moeilijk slaap te kunnen vatten of wanneer u zenuwachtig bent of angst heeft, kan u aan de anesthesist vragen om medicatie voor te schrijven.

De avond voor de operatie zal een verpleegkundige de operatiestreek ontharen. Bij de operatie wordt ter hoogte van de borstkas en (soms) de benen een insnede gemaakt. Vanuit hygiënisch oogpunt is ontharen noodzakelijk. Dit betekent dat het haar weggetrimd wordt ter hoogte van de borstkas, beide benen en de schaamstreek. Na het ontharen neemt u een ontsmettende douche.

De dag van de ingreep

De dag van de operatie moet u nuchter zijn. Dit wil zeggen niet meer eten, drinken of roken vanaf middernacht de dag voor de operatie.

Wanneer u aan de beurt bent volgt een laatste controle aan de hand van de preoperatieve checklist. U krijgt een zuigtablet als voorbereiding op de algemene narcose. U zal van deze medicatie nog niet in slaap vallen, maar u zal zich loom beginnen voelen en alles wat rondom u gebeurt zal minder impact op u hebben. Belangrijk is dat u na het innemen van deze medicatie niet meer uit bed komt.

De verpleegkundigen van de afdeling zullen u met uw bed naar de operatiezaal brengen waar u toevertrouwd wordt aan het team van het operatiekwartier.

Het verblijf op de intensieve zorgenafdeling

Een hartoperatie is een zeer ingrijpende gebeurtenis voor uw lichaam. Het is dan ook noodzakelijk om u de eerste dagen onder continu toezicht te houden door een groep van speciaal opgeleide artsen en verpleegkundigen op de intensieve zorgenafdeling.

Hoe ziet de kamer eruit?

De intensieve zorgenafdeling is gelegen op de derde verdieping van het ziekenhuis. Door de hoge intensiteit van de zorg zijn er op deze dienst geluiden waar te nemen zoals alarmen, het aan- en aflopen van verpleegkundigen, artsen en het schoonmaakteam. De kamers zijn continu verlicht, maar dit wordt ‘s nachts tot een minimum beperkt. Dit is noodzakelijk voor de continue bewaking van de lichaamsfuncties.

Het team

Op de afdeling intensieve zorgen is voor u continu een verantwoordelijke verpleegkundige en arts aanwezig. U kan op elk moment een beroep doen op deze personen. U bent dus nooit alleen op de intensieve zorgenafdeling.

Scroll naar boven